יום שישי, 29 בינואר 2010

חודש מרקים! וסבתא היתה אומרת...

מרק עוף בחורף,
אין כמו מרק עוף.

מרק עוף, עם הרבה ירקות שורש ועשבים שנותנים טעם טוב, וגזר, הרבה גזר.
וגם תוספות.
תסלחו לי שאת המתכון למרק עוף אני לא נותנת, אלא אם תהיה דרישה היסטרית, כי מרק עוף זה הכי קל בעולם - קחו עוף, קחו בצל, פטרוזיליה (שורש וגם עלים), הרבה סלרי, גזר. שימו בסיר גדול וכסו במים. בשלו. הוסיפו מלח ופלפל לפי הטעם. לא צריך יותר כלום.

מרק עוף

אבל התוספות למרק, או.
זה כבר משהו.
הכל הולך - שקדי מרק וקרוטונים ואיטריות וקרפלעך וקניידלעך ועוד המון דברים שנגמרים ב"לעך".
אז לסיום חודש המרקים (הזמן טס כשנהנים) פוסט אחד על תוספות למרק, והכי טוב למרק עוף.
בחרתי קרפלעך, קניידלעך, ובצקניות (ואני בטוחה שבאיזו שהיא עדה יש להם שם שמסתיים ב"לעך").

נתחיל?

את המתכון לבצק של הקרפלעך לקחתי מחיים כהן, ושיניתי לו את המלית לבקשת הקהל בבית. בקבל רצה משהו עם תפוחי אדמה, ואני רציתי בשר, ובסוף הכנתי מלית שמורכבת משניהם, כפשרה טעימה במיוחדת.
העניין עם הבצק היה לי קצת קשה, כי הוא סרב לעבור רידוד בקלות והייתי צריכה להתאמץ כדי שיצא דק, אבל אני מניחה שזה גם הרבה ענין של אימון. שאני בהחלט צריכה ;-)


קרפלעך עם בשר ותפוחי אדמה
קרפלעך עם בשר ותפוחי אדמה

חומרים:

1.5 כוסות קמח
1.5 כפות שמן
150 מ"ל מים רותחים
1 ביצה
0.5 כפית מלח

1 תפו"א אפוי מעוך עם מזלג
שמן זית לטיגון
1 בצל קצוץ
0.5 כף שום כתוש
250 גר' בשר עגל טחון
0.5 כף פפריקה מתוקה
מלח, פלפל

הכנה:

ערבבו בקערה את הקמח, השמן והמלח, הוסיפו את המים וערבב היטב.
צננו מעט.
הוסיפו את הביצה ועבדו לבצק אחיד.
לושו את הבצק כחמש דקות על משטח מקומח עד שהופך אחיד ורך.
שימו בקערה נקיה, כסו בניילון והכניסו למקרר לשעה לפחות.

טגנו את הבצל בשמן זית עד לשקיפות. הוסיפו את השום והבשר וטגנו לצבע חום בהיר.
ערבבו פנימה את התבלינים, והסירו מהאש.
ערבבו פנימה את התפוח האדמה המעוך.
קררו מעט.

קרפלעך לפני הבישול
רדדו את הבצק לעלה דק ככל האפשר, וקירצו ממנו עיגולים בקוטר של כשבעה ס"מ. הניחו מעט מהמלית במרכז העיגול, וסיגרו לחצי עיגול. הדקו היטב.
הביאו את שני קצוות חצי העיגול יחד והדקו אותם זה לזה.

הרתיחו מים עם מלח בסיר גדול ובשלו את הקרפלעך עד שהם צפים. הגישו עם מרק עוף.



מאז שגיליתי את המתכון של אמבר (האלמונית עבורי, אבל מכאן שלוחה לה ברכת תודה - כל הכבוד, אמבר!) לקניידלעך אני דבקה בו.
שיטת ההכנה של בצק רבוך עושה את הקניידלעך אוריריים וקלילים כמו שלא האמנתי שיציקת הבצק הזו יכולה להיות. נסו והיווכחו.

קניידלעך
קניידלעך

חומרים:

1/2 כוס שמן
1 כוס מים
1 כפית מלח
פלפל שחור
1 כוס קמח מצה
3 ביצים
0.5 חבילה פטרוזיליה קצוצה
1 בצל בינוני קצוץ דק ומטוגן לצבע זהוב

הכנה:
בסיר שמים מים, שמן, מלח, פלפל. מביאים לרתיחה.
מוסיפים את קמח המצה ומערבבים היטב עד שהבצק נפרד מדפנות הסיר. רק אז מורידים מהאש ומקררים מעט.
מוסיפים את הביצים אחת אחת ומערבבים היטב אחרי כל הוספה.
מוסיפים את הבצל המטוגן והפטרוזיליה ומערבבים היטב.
בידיים לחות מכדררים כדורים ומבשלים במים רותחים, כעשר דקות לאחר שהם צפים.
בצקניות
בצקניות לא הכנתי מעולם, לכן הלכתי לפשפש בבלוגים האהובים עלי ומצאתי בפשוט מבשל פשוט בצקניות לתפארת.
ולא ידעתי עד כמה זה פשוט!
דקה אחת של הכנה, אני לא מגזימה, לא יודעת למה לא עשיתי את זה לפני כן.

בצקניות
חומרים:

1 ביצה
1/3 כוס מים
1 כוס קמח
מעט מלח
המון בצקניות
הכנה:
טורפים יחד את הביצה והמים. מוסיפים את הקמח והמלח תוך ערבוב לקבלת עיסה דלילה יחסית (כמו עיסת פנקייק).
מרתיחים מים עם מלח בסיר גדול, וכשהם רותחים, לוקחים כף מהבצק ו"דוחפים" אותו דרך כלי מחורר (אם כמוני אין לכם כלי יעודי להכנת בצקניות, מסננת עם חורים גדולים תצלח למטרה זו, או כמוני, לכו על ההמלצה במתכון המקורי ודחיפו את הבצק דרך חורי מועך תפוחי אדמה, עובד כמו קסם).
בשלו את הבצקניות 10 דקות לאחר שהן צפות.
מסננים ושוטפים במים קרים.
בצקניות במרק

3 תגובות:

fairy_mi אמר/ה...

אחלה פוסט! וממש עשית לי חשק לקרעפלך :) נראה מעולה וטעים טעים

beagle אמר/ה...

תודה פיונת :-)

אנונימי אמר/ה...

אני יודעת שאני כותבת תגובה אחרי שנים...
באמת יש פה דברים נחמדים אבל הקניידלעך נראים נורא!
מה זה הירוקת הלא אחידה הזו?
ממש לא קניידלע.