יום שבת, 28 ביוני 2008

Taste of London

גיחה קצרה לסופ"ש בלונדון לביקור משפחתי הניבה בהפתעה גמורה (בכלל לא ידעתי שמתקיים) גם בילוי בפסטיבל Taste of London, המקבילה הלונדונית ל"טעם העיר", רק שכצפוי היה מסודר יותר, טעים יותר, יקר יותר.
שלא כמו בגרסא הישראלית לפסטיבל, פה אתם נדרשים לקנות כרטיסים:
כרטיס מקנה כניסה לחצי יום בלבד, והפסטיבל עובד במשמרות.
אנו הצלחנו להתארגן לגיחה ספונטנית של הבוקר הראשון של הפסטיבל, והכניסה היתה משעה 12:00 ועד 16:00. משמרת שניה התחילה ב- 17:30 ועד 21:30. מסודר, כבר אמרנו?
בכלל, כל דבר בארגון אמר שליטה. הדוכנים זהים בעיצובם, המסלולים בין הדוכנים מרוצפים בפלסטיק סגלגל (למה לדרוך על הדשא?), המפה המחולקת בכניסה כוללת את כל שמות המסעדות, המציגים והמופעים, כמות האנשים מדודה וידועה מראש.
40 פאונד לכרטיס הכולל כניסה, חוברת מהודרת ו -20 כתר.
כן, בפסטיבל משתמשים בשווה ערך כסף - כתר (יעני, קראון). ניתן לקנות חבילת כתרים בנפרד מהכרטיס (וזאת גם עשינו, כי למי מספיקים 20 כתר), 1 פאונד = 2 כתר. מחירי המנות נעו בין 6 - 10 כתר (יעני, 3 - 5 פאונד).

מיקום הפסטיבל - Regent's Park הירקרק. מאחר והגענו מעט מוקדם יותר זכינו להסתובב בינות הפרחים, לפוש על ספסל יחד עם עדת ציירות שפשטו על ערוגת פרחים בניסיון לתעד אותה, ובעיקר לספוג ירוק. נו, הצבע הזה שאחרי החורף השחון לא נראה בארץ השנה, אפילו לא בצפון.





הניווט בשטח פשוט: מסעדות ודוכני תצוגה בהיקף, "בנק" לקניית כתרים מפוזרים עם סניפים וגם דיילי מכירות המסתובבים בשטח, במרכז שוק איכרים, במת מוזיקה, בקצה תאטרון טעימות (דהיינו, במת הדגמות של כל השף-סלבריטי הבריטיים), אוהל חתימה על ספרי בישול (אותם שף-סלבריטי בריטיים), אוהלי טעימות של יינות ושמפניה (השמפניה פומפמה חזק בפסטיבל הזה) ומפוזרים בינות לדוכנים אוהלים לבנים עם פופים, כורסאות ושלל אפשרויות ישיבה אחרות לחובבי הפאבים. כן, היו גם נציגי פאבים ולא רק מסעדות. בכל זאת, אנגליה.







הרשים במיוחד מינון הטעימות החינמיות. מדי חמש דקות נשלף מוכר חביב מאחד הדוכנים כשבידו מגש טעימות, והוא משדל לנסות את השמפניה/קוקטייל/נקניקיות/ גרנולה-יוגורט/דג מעושן שלו.
על הדוכן של רובושון ויתרנו עקב התור הבלתי יאמן...

מה כן אכלנו?

מ arbutus דגמנו ראש חזיר צלוי, שהוגש עם פירה תפו"א ובצל מקורמל. מנה נהדרת. 8 כתר = 4 פאונד.

מ benares לקחנו מרק אפונה קר, שהיה טוב, אבל לא עילף אותנו. 6 כתר = 3 פאונד.

מ boxwood cafe לקחנו מרק מלון ובזיליקום קר עם שמן בזיליקום והאם, ומנה של סלמון אורגני צרוב עם סלט שומר ואספרגוס ברוטב לימון. היה מאכזב להפליא (המרק סתמי והסלמון פשוט גרוע), במיוחד בהתחשב בקשר של המסעדה לגורדון רמזי... 8 כתר = 4 פאונד למרק, 10 כתר = 5 פאונד לסלמון.

cafe spice namaste סיפק לנו מנה מצויינת של שני שני מטוגנים הודיים (למעשה, שתי מנות נפרדות שהם הציעו לנו לערבב חצי-חצי למנה אחת במחיר רגיל, היו מקסימים לגמרי):
פורי ממולא בתפו"א מעוכים עם צ'אטני כלשהוא, שמעליו אורז תפוח מטוגן. המלית היתה קרה, מה שהפתיע אותנו, אולם מאחר והמנה לא היתה דחוסה אלא אורירית דווקא היה גיוון חביב.
ספרינג רול מטוגן קריספי ממולא בתערובת עוף קצוץ וחביתת מסאלה (כך הופיע שם המנה, אלוהים יודע מה זו חביתת מסאלה, אבל זה היה טעים ברמות יוצאות דופן). 8 כתר = 4 פאונד, ל- 4 חתיכות מסוג כלשהוא.



בדוכן של fortnum & mason הידועים דגמנו שני מנות:
סופלה גבינת עיזים אפוי פעמיים (?) שהוגש עם ריבת בצלים ואגס ביין, מנה מופלאה לגמרי. 6 כתר = 3 פאונד.
רפרפת ריויון עם דבש שרוף ותותים טריים, שהיתה בסדר. "זו שאני מכינה יותר טעימה" (מתכון של גורדון רמזי, פוסט נפרד מובטח בהקדם). הדבש לא הורגש בה, וגם לא הריויון. 8 כתר = 4 פאונד.



ב kai mayfair הסינית אכלנו אוכל סקוטי. בחיי. לצד שרימפס בווואסבי וג'לי תה ירוק, הם הציעו צלי בקר סקוטי עם לפת שבושלה עד לשקיפות, הכל מתובל באניס ועלי דפנה, ומוגש על לחמניה מאודה (bun). מנה טובה מאד, גם אם מפתיעה עבור מסעדה סינית. 8 כתר = 4 פאונד.


ב notting grill צלו חזיר שלם על מקל, פרסו ממנו פרוסות לתוך לחמניות עגולות קטנות ומכרו ככריך שנראה טוב, הו, כ"כ טוב. השף-סלבריטי אנטוני ווראל תומפסון (חיפשתי את השם אח"כ, הפרצוף היה מוכר להפליא מכמה וכמה תוכניות טלויזיה, אבל השם - בחיי שלא ידעתי) הסתובב ליד החזיר וחייך אליו. מיד החלטתי שאותו אני אוהבת. אבל התור לכריכים נראה לי ארוך מדי, אז הלכתי על מנה אחרת שלהם, שהיתה נהדרת וקלילה - סלט פירות ים אוריינטלי עם רוטב שומשום, ליים וסויה. אני חושבת שאף פעם לא אכלתי סלט קר של פירות ים שהגיע לרמה הזו - כל פריט בסלט היה לו את המרקם והטעם שלו. בכלל, מאז שאני סובלת מאלרגיות וחוש הטעם שלי נתון לשליטת האף הגחמני, אני סאקרית של מרקמים, ופה הם שיחקו אותה. 8 כתר = 4 פאונד.

ב refettorio לקחנו טורטליני תוצרת המקום עם ראגו בשר שהיה נפלא נפלא נפלא. כ"כ נפלא שלקחנו גם את הטירמיסו שלהם, שהיה מאכזב מאכזב מאכזב. קצפת בטעם קפה, בחיי. איפה המסקרפונה? 10 כתר = 5 פאונד לטורטליני, 6 כתר = 3 פאונד לפסאודו-טירמיסו.

מ vanilla, טעמנו קוקטייל חמצמץ עם גרגירי וניל, אלוהים יודע מה עוד היה שם (היה במסגרת הטעימות חינם). על הבר הארוך שהם פתחו נחו מאקרונים על מקל, שאם לא הייתי חוסכת למנות רציניות יותר, הייתי בהחלט דוגמת, כי הם היו פשוט יפים להפליא.


ל rhodes twenty four באתי עם ציפיות לא מבוטלות. בכל זאת, גארי רודס. שמחתי לא להתאכזב. מנה נהדרת של מרק עגבניות לבן, לא כבד, חזק על טעם העגבניות. מנה שכולה אומרת גורמה. נהדר. 6 כתר = 3 פאונד, ואני חייבת לאכול פעם במסעדה שלו.

ב snazz sichuan לקחנו דמפלינג עוף מאודות עם שמן צ'ילי ובצל ירוק. מנה חריפה ולא-רעה. 6 כתר = 3 פאונד.

מ sumosan לקחנו סקאלופ צלויה במרינדה של טריאקי על פטריית שיטאקי. סקאלופ זה דבר טעים, אין מה להגיד. לא היה פה משהו יוצא דופן, אבל בהחלט היה טעים. 8 כתר = 4 פאונד.


tamarind סיפקו את המנה המנצחת של הפסטיבל הזה לטעמי. אתם יושבים? אז ככה:


חומוס חם מתובל עם קריספ'ס חיטה, רוטב מנטה ותמרינדי, על יוגורט ואוכמניות.
ממלכתי תמורת מנה נוספת כזו. למעשה, לא ממלכתי אלא רק 8 כתר = 4 פאונד.
יש פה הכל. טעמים, ניגודים ומרקמים. הכל מאוזן. שילוב צבעים. ה-כ-ל. החומוס היה חם, רך וחריף, האוכמניות מתפצפצות ומתוקות, היוגורט קריר, והקריספ'ס קריספיים. איזו מנה.







עוד נבדקו בפסטיבל במסגרת טעימות, הפעם של חנויות קטנות וגדולות ויצרנים ממוסדים:

שוקולד של newtree הבלגית. נרכשו ארבע חבילות מריר מסוגים שונים (רגיל, עם פלפל, עם לימון וכד') והתקבלה במתנה חבילה נוספת של שוקולד חלב עם משמש, שבאופן מפתיע היה הטעים מכולם, אפילו לי חובבת המריר.

פאי קפוא של almondy, אחד "סניקרס" (בוטנים שוקולד, טעים מאד), ואחד גבינה-לימון (נהדר).

פטריות יפהפיות של fundamentallyfungus. נרכשו פטריות מסוג nameko (חומות-כתומות קטנות) שהיטיבו במנה של אורז מוקפץ עם ירקות וביצה למחרת.




עוד היו בתצוגה המקסימות האלו שעשו לי חשק להכין המון המון דברים עם פטריות (אולי באמת אעשה את זה):













ביציאה מהפסטיבל, קיבלנו חוברת מבריקה של כ- 150 עמודים עם פירוט והסבר על כל מסעדה וכל שף, ומתכון לדוגמא מכל אחד מהמציגים בפסטיבל. איזה יופי.


דברים שחייבים לבדוק אם אתם בלונדון בחודשים הקרובים:
תערוכה ב queen's gallery. הן הקבועה, כדי לראות את כלי ההגשה של המלוכה, ולהתקנא (גם אני רוצה כאלו צלחות להגשת עוגה!), והן זו המציגה עד 28 בספטמבר 2008 - amazing rare things. בתערוכה זו מוצגים ציורי של בעלי חיים וצמחים, מתקופת המסעות לגילוי יבשות חדשות. החוקרים נפעמו מהמינים החדשים הרבים שנתקלו בהם, ובאין מצלמה באותם זמנים, תיעדו הכל בציורים צבעוניים (ולעיתים נתנו פרשנות משעשעת למחזות שלא הבינו לגמרי). הסברים מוקלטים של סר דיוויד אטינבורו מוסיפים נופך של הומור בריטי ומקצוענות. שווה גיחה.

תערוכה ב hayward. לא משנה מה מציג בגלריה, רוב הסיכויים שזה יהיה מרתק. עד 25 באוגוסט 2008 מציגה שם התערוכה psycho buildings ואין לי כל דרך לתאר אותה. רוצו לראות, זו תערוכה שחווים דרך כל החושים (אפילו חוש הריח בחלק מהמיצגים). זה ממילא על התמזה, ואתם הרי חייבים לטייל על התמזה, אז תקפצו לבדוק מה יש שם.

ללכת לאורך התמזה, בגדה הדרומית, מה london-eye (הגלגל הענק) ושלל המופעים לידו, ועד מוזיאון tate modern שעליו יש כרגע ציורי קיר - חלק מתערוכת אמנות רחוב שמתקיימת שם. לצערי, בגלל גובה הציורים (חמש קומות כמדומני), קשה מאד לצלם, אבל הצלחתי לצלם את זה:




וכמובן לראות בטלויזיה את ערוץ האוכל. כ"כ התרשמתי שמיד רכשתי ספר של דיליה סמית', לא יכולתי להתאפק. מקווה שיהיו לי פוסטים לרוב להעלות ממתכונים משם.

בקיצור, רק שלושה ימים בלונדון, ולמעשה, אם סופרים, רק שלוש שעות של פסטיבל אוכל, ועוד שש שעות של מוזיאונים, ויצאתי עם מספיק חוויות לשבוע. ומספיק אוכל לחודש.

יום שלישי, 17 ביוני 2008

איסתרא בלגינא

אין כמו שבועות להתפרעות במטבח. ארוחת שבועות ממוצעת תתבסס על פחמימות, שומנים וחלבונים מבוססי חלב למיניהם.
אחד התוצרים השכיחים מהשילוב הכמעט-קדוש הזה* הוא הקיש. בסיס בצק פריך ומלית מרגשת, זה כל מה שצריך.
ואחרי חגי שבועות אינספור בהם הוכנו קיש פטריות וקיש בצל וקיש כרישה וקיש קשתא, הוחלט השנה להתנסות במליות יוצאות דופן.
הניסויים הניבו שני קישים חדשים שהצטרפו לרפורטואר.






בסיס בצק פריך:


הבסיס לשני הקישים היה זהה, זהו המתכון האהוב עלי. כמו בכל בצק פריך, יש לעבוד בסביבה קרירה (הו, הקיץ הארור. אם אין לכם מזגן במטבח, עיברו לרידוד הפריך במקום בו יש מזגן, או דחו את ההכנה לסתיו...), להשמר מעיבוד יתר, ולתת לו לנוח במקרר בין עיבוד לעיבוד (כלומר אחרי ההכנה, שעה במקרר, ואחרי הרידוד עוד חצי שעה במקרר).


חומרים:

1.75 כוסות קמח
150 גר' חמאה קרה בקוביות
חצי כפית מלח
1 חלמון
1 כף מים קרים


הכנה:
במעבד מזון עם להב מתכת, להניח את הקמח והמלח, ואת קוביות החמאה. לעבד בפולסים קצרים לפירורים.
להוסיף את החלמון, ולעבד עד לקבלת כדור בצק. אם יש צורך, להוסיף כף מים קרים (מהמקרר!) כדי שהבצק יתאחד לכדור.


לשטח לדיסקית, לעטוף בניילון נצמד, ולמקרר לשעה.


לאחר שעה, לרדד על משטח מקומח לעובי 5 מ"מ (קוטר תבנית פאי של 28 ס"מ), ולהעביר לתבנית. להדק מעט לדפנות, ולקרר עוד חצי שעה.


המתכונים של המליות להלן מתאימים לתבנית 26 ס"מ, כך שתשארו עם מעט בצק עודף.


קיש עגבניות-פלפלים


המקור הינו מתכון של דיליה סמית'. אני נצמדתי לבסיס הפריך האהוב עלי, הגדלתי את הכמות היחסית של האנשובי, ויתרתי על חלמונים לטובת ביצה שלמה, ושיניתי את הכמות הכוללת של המלית.



חומרים:
בסיס מוכן של בצק פריך בתבנית 26 ס"מ


5 פלפלים אדומים גדולים
חצי קילו עגבניות בשלות
3 כפות שמן זית
1 כף של שום קצוץ
2 קופסאות פילה אנשובי בשמן (כל קופסא 50 גר' לפני סינון)
1 כף גדושה של רסק עגבניות
3 ביצים גדולות טרופות
1/2 כפית צ'ילי גרוס
מלח-פלפל


הכנה:
חממו תנור ל- 180 מעלות.


חיתכו צלב ב"ישבן" של כל עגבניה (לא עמוק) והשרו אותן במים רותחים כ- 10 דקות (הצלב יקל על הקילוף).
קלפו את העגבניות, חצו אותן, והניחו בקערה גדולה.


את הפלפלים חצו, הוציאו את הגרעינים והגבעולים, וחתכו לרצועות עבות (כל פלפל לשמונה רצועות בערך). הכניסו לקערה עם העגבניות.
זלפו שתי כפות שמן זית על הירקות, הוסיפו את השום הקצוץ, מלח ופלפל, וערבבו בידיים כך שהירקות יהיו מצופים היטב בתבלינים. העבירו לתבנית עם נייר אפיה, והכניסו לתנור, קרוב לגריל, ל- 50 דק'.
הוציאו והניחו לקירור.

דקרו את בסיס הבצק הפריך שתבנית, ומרחו אותו בביצה טרופה (השתמשו בחלק מהביצה המשמשת למלית). יש לאפות לצבע זהוב כ- 15 דק' (חצי אפיה).

העבירו את הירקות הקרים (לפחות לא מאד חמים...) למעבד מזון, יחד עם האנשובי (עם השמן שלו), רסק העגבניות והצ'ילי. עבדו למחית חלקה. בקערה גדולה ערבבו את המחית עם הביצים הטרופות ועוד כף של שמן זית.







העבירו את המלית על הבצק החצי-אפוי, ואפו עוד כ- 25 דקות.
הגישו חם.







קיש סלרי-פקאן


הבסיס שוב, אותו בסיס של בצק פריך. המלית פה נולדה כהתרסה כנגד כל חובבי מחיות השורשים למיניהן, ששכחו לגמרי את קיומו של הסלרי. לא, סלרי לא משמש רק למרק (כך טענו באוזני). אם אפשר מבטטה וגזר, אם אפשר מארטישוק ירושלמי, אפשר גם מסלרי.


אפילו סולדי סלרי ידועים נהנו מהקיש הזה. אני מחפשת שימושים נוספים למחית הסלרי, חושבת שעליתי על שוס רציני.


חומרים:

בסיס מוכן של בצק פריך בתבנית 26 ס"מ


4 ראשי סלרי גדולים ויפים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות (שמיניות)
1 שמנת חמוצה של פעם (כזו עם אחוזי שומן גבוהים)
1/2 חבילת פרומעז (או גבינת עיזים אחרת)
2 ביצים גדולות טרופות
1 כף גדושה של קמח תופח
קורט אגוז מוסקט מגורר
מלח-פלפל
1/2 כוס פקאנים קלופים קלויים קצוצים גס


הכנה:

חממו תנור ל- 180 מעלות.


את הסלרי הניחו בסיר עם מים ומעט מלח, ובשלו עד להתרככות. שיפכו את המים העודפים, ומעכו בעזרת מועך פירה. החזירו לאש ובשלו תוך ערבוב עוד כחמש דקות לאידוי חלק מהמים שנותרו. הסירו מהאש, ערבבו פנימה את השמנת החמוצה, והניחו לקירור.

דקרו את בסיס הבצק הפריך שתבנית, ומרחו אותו בביצה טרופה (השתמשו בחלק מהביצה המשמשת למלית). יש לאפות לצבע זהוב כ- 15 דק' (חצי אפיה).


את גבינת הפרומעז חיתכו לחתיכות קטנות (אני פשוט "צבטתי" חתיכות עם הידיים, זו גבינה שאינה נוחה לקיצוץ בגלל רכותה) וערבבו לתוך מחית הסלרי. הוסיפו את יתר חומרי המלית וערבבו היטב.









העבירו את המלית לתחתית החצי-אפויה, ואפו עוד כ- 20 דקות לצבע זהוב.

הגישו חם.





*שילוב קדוש יהיה פחמימות, שומנים, חלבונים מבוססי חלב וסוכר לבן, כמובן. בלי צעקות מהקרניבורים, סטייק שייך לאלוהות אחרת, ואין כל תחרות.

יום שני, 9 ביוני 2008

מי יש לו ריבה כזו, כמו חביבתי

יש לי אחות.
לאחותי יש חצר.
למה זה חשוב, אתם שואלים?

או.
אז זהו, שבחצר של אחותי, עצי פרי לרוב.
ולאחר כל מפגש משפחתי שמתמזל מזלנו לקיים אצלה בחצר, נשלחים אנו לבתינו, סלינו על כתפינו.

התוצרת של תחילת הקיץ הנוכחי:

פיטנגו. הפיטנגו נדיר מספיק וטעים להפליא, לכן אינו זוכה להגיע לרשימת מצרכים כלשהיא, ונאכל כפי שהוא.



לימונים. שימו לב, אלו לא לימונים רגילים, אלו לימונים מגזע חדש. גודלם כגודל פומלית ממוצעת, עובי קליפתם כשכבת השומן על לויתנים, והניחוח הלימוני העז שלהם מעורר נשים חלושות מעלפונן.


מדי שבוע נתחבת לידי שקית של לימונים - "עשי משהו עם זה" - מצווים עלי.
נמאס לי לסחוט מיץ ולהקפיא אותו, ובדיוק בזמן נתקלתי ב Y נט בכתבה של מתכוני לימונים. מאחר ובלימוני-על מדובר, שמונה לימונים נשקלו והניבו אלפיים גרמים של לימוניות קייצית, בדיוק מתאים להכנת כמות כפולה של ריבת לימון.
שינויים קלים במתכון שבכתבה, והנה לפני שתי צנצנות חמוצים ענקיות מלאות ריבת לימון נפלאה, מרירה בדיוק במידה, מתוקה, ומעלה זכרונות של אנגליה.

ריבת לימון:

חומרים-
2 ק"ג לימון צהוב (אלו עם הקליפה הכי עבה שתמצאו)
1.6 ק"ג סוכר
25 גר' פקטין
25 גר' סוכר

הכנה-

לגרר את הקליפה הצהובה, היא אינה משמשת אותנו במתכון הזה.
[לא לזרוק, חבל. אצלנו לא זורקים. ערבבו עם כף סוכר, הכניסו לקופסה קטנה והקפיאו. כשתצטרכו לעוגה או לכל שימוש מתוק אחר - השתמשו בכמות הרצויה ישר מהמקפיא. הסוכר משמש כדי למנוע את קפיאת הגרידה כגוש.]

לסחוט את הלימונים. המיץ אינו משמש אותנו במתכון הזה.
[לא לזרוק, חבל. אצלנו לא זורקים.]

את הציפה שנשארה בכלי סחיטת המיץ תשמרו. בזה אנחנו כן משתמשים במתכון הזה.
[לא לזרוק, חבל. וגו'.]
את קליפת הלימונים לקצץ במעבד מזון בפולסים, לפיסות קטנות.
לערבב עם הציפה ששמרנו בצד ועם הסוכר. להניח יחד לשעתיים, ואז להכניס לסיר, והופ! לאש.

לבשל על אש בינונית תוך בחישה מדי פעם. אחרי שעה - שעה וחצי, להוסיף את הפקטין מוערבב עם הסוכר (לערבב לפני ההוספה!) ולערבב במרץ. לבשל עוד עשר דקות ולכבות את האש.

להעביר לצנצנות נקיות, וזה הכל.
פשוט.
טעים.
בעיקר עם שמנת חמוצה או קרם פרש, על טוסט או סקונ'ס...


אחרון חביב ברשימת פירות הקיץ - שזיף.

גם כאן, כמויות מסחריות של שזיפים נפלו עלי בצהרי שבת מנומנמת, ולא נותרה לי כל ברירה אלא להכין מרקחת מאולתרת. השזיפים מהעץ קטנטנים ואדומים, בשרם מתוק להפליא, קליפתם חמצמצה.
על מנת להרחיק את הגלעינים, השזיפים השטופים הוכנסו למעבד מזון, ועובדו בפולסים קצרים (לא לשבור את הגלעינים). לאחר מכן הועברו למסננת עם חורים גדולים (כמו לפסטה) ותוך ערבוב בידיים הוצאו הגלעינים שהופרדו מהבשר.

מרקחת שזיפים:

חומרים-
1,700 גר' מחית שזיפים ללא הגלעינים
500 גר' סוכר

הכנה-
לערבב. בסיר. על האש.
להשגיח.
להשגיח.
להשגיח.

אופס.

השמרו, ילדים, מעצי באובב ומריבות-על-האש-ללא-השגחה.
כן, גלש. אני מוכשרת.

לא נורא, מיד לאחר שסיימתם לנקות את המטבח, עניין פעוט של שעה-שעתיים, החזירו את הסיר לאש.
והשגיחו.

אחרי כשעה של בישול עדין המרקחת מוכנה. הסירו מהאש והכניסו לצנצנות. שימרו במקרר את הצנצנות (זכרו, אין פה כמויות סוכר גדולות שישמרו את המרקחת).

התוצרת מתוקה-חמוצה. לא מתוק מספיק לשמש כריבה, אבל בהחלט בדיוק הטעם שישתדך היטב לקינוח מתוק.

במקרה שלי, שולב עם מרנג, קרם וניל וקצפת לא-ממותקת לקינוח שחיתותי במיוחד. המרנג המתוק איזן את המרקחת החמצמצה, ושילוב הטקסטורות מוצלח.


התחזית לעונות הבאות: תאנים.

יום שישי, 6 ביוני 2008

המדרחום בזכרון יעקב

תות נייר - מפעל נייר ביתי בשיטות הקלאסיות. גמכן במדרחוב בזכרון
לא, אין טעות בכותרת. כשמחליטים לבקר במדרחוב של זכרון כשהטמפרטורות נושקות ל-40 מעלות (ולא ברור מאיזה צד), מקבלים מדרחום. שתינו כמויות לא מבוטלות של מים ושאר נוזלים (גלידה נחשב נוזלים. בטח שנחשב. היינו חייבים, מטעמי בריאות, אתם מבינים), ועדיין בערב הרגשתי שקיבלתי מכת חום קלה. למדרחוב שלום.

לא ממש היה לנו תכנון מוגדר מה עושים שם, למעט ארוחת הצהריים שאותה, כמובן, כן קבענו מראש. התלבטנו קצת כי בזכרון, מתברר, יש לא מעט מסעדות טובות. הבחירה נפלה על "הנשיקה", ותיכף נדווח על הביקור בה.

התחלנו את היום בטעות טקטית: אחת מאיתנו החליטה לוותר על ארוחת בוקר. כמובן שגודל הטעות התברר כשהגענו לזכרון (זה היה בערך ברבע לשתיים עשרה בצהריים), והיה עלינו לאתר מיד משהו דמוי ארוחת בוקר, כדי להציל נפשנו ממוות נורא ברעב. למרבה המזל זכרון יעקב (לפחות אזור המדרחוב - שהוא היחיד שראינו) משופעת במזון ומשתה, ולא עברו שתי דקות מאז שחנינו, ועברנו ליד דלת של מאפייה קטנה, שבה מכרו כל מיני עוגות, בייגלים ולחם, ובפרט: פלוטים. קנינו פלוט חמוד מצופה קצח (3 ש"ח), והיינו מרוצים ביותר. לא ממש שמנו לב לאן נכנסנו, אבל זה היה מקום קטן ברחוב הנדיב, קצת למטה מהצומת עם רח' המייסדים. ייתכן שמדובר בחנות המפעל של מאפיית אגמי, ברח' הנדיב 26.

משם שמנו את נפשנו בכפנו ויצאנו לטרק ארוך (שעה ומשהו בחמסין שקולה לדעתי לטרק של בערך שבוע, + מונסון + יתושים + זיעה + שק"שים + דרושים) בין מיני חנויות נחמדות. היו שם חנויות משחקים (קנינו, ברור), דברים חמודים לבית (קנינו, כן) וגלריות של ציורים ופסלים (לא קנינו. מה אנחנו, מלייאנים?). במעלה רחוב המייסדים, ממש בקצה המדרחוב, נמצא בית אהרונסון ומוזיאון ניל"י, שבו ניתן לבקר, בתיאום מראש (לא תיאמנו. אנו ספונטניים!). הסתפקנו בחיוג סלולרי לשמוע הדרכה על המקום בטלפון - באזור יש שלטים קטנים ובהם המספר שיש לחייג, רעיון נחמד מאוד.

במהלך השיטוטים קפצנו אל "הלחם מקסים", בית קפה שמוכר לחמי שאור טעימים, עוגות בחושות, עוגות גבינה, שוקולד-אספרסו, טארטלטים ועוד. טעמנו מעט מהמתוקים והתרשמנו מאוד מהאיכות. לחם זיתים ולחם תאנים ואגוזים (שניהם 18 ש"ח) התגלו בבית כהצלחה גדולה, אולי גדולה מדי: הם מסוג הלחמים שחבל לאכול עם גבינה, או חומוס, או סלט: אותם צריך לאכול "נקי". טארטלט קטן של ענבים ופרוסות שזיפים על פטיסייר (22 ש"ח) היה מצוין אף הוא. בפעם הבאה בזכרון נשב פה לקפה, ונדווח גם עליו.

הנשיקה - מבחוץ



באחת נכנסנו אל "הנשיקה". אמנם הזמנו מקומות אבל לא היה צורך. בשעת צהריים ביום חמישי, המסעדה המרווחת הייתה ריקה למעט כמה סועדים ששמו את נפשם בכפם וישבו בחוץ. ביגל טענה שנעים שם, בצייה, "כי יש רוח". אבל ידוע שביגל שקרנית.

תפריט אמצע היום של המסעדה השתנה כנראה, כי התפריט שהוצג לנו היה שונה מזה שראינו באינטרנט, והיה מבוסס על עסקיות בכמה רמות סינטה כבושה על תבשיל ארטישוקמחיר, שהיקרה בהן 92 ש"ח. המחיר כולל מנה ראשונה ועיקרית. לראשונות חלקנו סינטה כבושה על מצע תבשיל ארטישוק (תוספת 12 ש"ח) וחציל עם טחינה ועגבנייה. ביגל הזמינה לעיקרית קדרת עגל ברוטב תמרהינדי (72 ש"ח) ואנוכי בחרתי בניוקי ממולאות מוצרלה, ברוטב פטריות (59 ש"ח).

אל השולחן הוגשה קערה ובה פרוסות שני סוגי לחם כפרי, טרי וטוב. לא הוגשה חמאה. פרוסות הסינטה הכבושה היו טעימות, ותבשיל הארטישוק ששרו בו היה עדין וטעים מאוד. החציל בטחינה היה טוב אף הוא, אך חסר ייחוד. שתי המנות היו בגודל נדיב מאוד. אחריהן, בתזמון טוב, הגיעו העיקריות. גם הן היו בגודל נדיב מאוד (לא הצלחנו לסיים הכל, והמכירים את הנפשות הפועלות יודעים שזה אומר משהו). בשר העגל היה טוב קדרת עגל ברוטב תמרהינדימאוד אם כי מעט סיבי, ורוטב התמרהינדי היה "ממש מדהים" - כזה שמחייב לנגב אותו, כך שטוב שהיה לחם על השולחן. הניוקי היו טובים, והכילו כנראה גם מעט עשבי תיבול בנוסף למוצרלה. היינו מציעים לשלב להבא קצת גבינת עזים - זה יכול להקפיץ את הניוקי לדרגת אלוהות. הרוטב שלהן היה נהדר - פטריות מכל מיני סוגים, ועלי תרד. יאמי.




ניוקי במילוי מוצרלה, ברוטב פטריות

על קינוחים ויתרנו, כי בתפריט לא הייתה גלידה.
הנשיקה Il bacio
המייסדים 37
זכרון יעקב
טלפון 04-6390133



זממנו למצוא איזה גלידת מעצבים, או איזה שוקולטייר כפרי לא נודע, אבל היה חם, וראינו רק גלידריה אחת, בצומת רח' הנדיב ורח' המייסדים: Aldo - gelateria italiana. זו אמנם רשת גלידריות ולא איזה ארטיזן עצמאי, אבל היא ותיקה מאוד, וטובה מאוד. טעמנו גלידת תאנים והחלטנו שלמרות שהטעם מצוין, זה יותר מדי דומה לאכילת תאנים קרות, ופחות מדי לגלידה. לכן החלטנו לקחת שני טעמים שיאזנו זה את זה: אלפחורס ולימונענע. האלפחורס התחיל את דרכו כ"טעים, דומה לקוקוס". כלומר, עד שהגענו למרבצי ריבת החלב. מרגע זה רטטנו מאושר. גלידת הלימונענע הייתה מופלאה אף היא, טעימה ומרעננת. זו הייתה גלידה מבריקה, לא פחות (17 ש"ח לגביע ובו שני כדורים).
אז אם מישהי מצלצלת אליכם ומנסה לשכנע אתכם לקפוץ להסתובב במדרחוב של זכרון, אל תתפתו להסכים לפני שאתם בודקים את התחזית. וקחו כובע, ליתר ביטחון. ובואו רעבים.

יום שלישי, 3 ביוני 2008

גיחה ספונטנית לנמל תל-אביב

הצורה שבה תיארה סופי את הגלידה, את הפיצה, את הנמל...
אין פלא שלא הצלחתי לעמוד בפני ההצעה המפתה של נועה לקפוץ לנמל, רק לשעה, ככה, קפה וחוזרים.
שישי בוקר-צהרים, אנחנו וכל הפקקים של תל-אביב בדרכנו לנמל. בערמומיות שאין שניה לה, מצאנו חניה ליד רידינג, ויצאנו במסע שנודע לימים כ אודיסאה - החיפוש אחר אייסברג.
הנחיות שזכרתי במעורפל מהפוסט של סופי - זה בנמל. ליד מזרקה, מאומבדת. מתאים לי לזכור את המילה הזו, ותו לא.
רק שתדעו, שאם היו לוקחים את המרחק שעברנו בחיפושים אחרי הקרחון החמקמק, ומותחים אותו, היו מקיפים את כדור-הארץ פעמיים. אני אף העליתי השערה כי ההתחממות הגלובלית העלימה אותו לחלוטין.
ובכן, לא.
גיחה אחרת לנמל במועד מאוחר יותר העלתה כי פשוט היינו צריכים לבדוק מהו המיקום המדוייק - בין האנגר 11 ל- 13, צמוד למזרקה. נחשו איזו מזרקה.
אבל באותו בוקר-צהרים חמים (איזה חמים, מה חמים, היה חם בטירוף) לא זכינו להגיע לארץ המובטחת.

מה שכן, בעוד אנו עסוקות בפשפוש אגבי בחנויות במתחם קום-איל-פו, אחז בנו דחף לשבת ליד החוף, בבית קפה, ורצוי לבלוס תוך כדי.


שלוותא ענה על הקריטריונים הבאים:
מתצפת על הים (בשביל הרוגע)
לא ריק (בשביל לא להרגיש בדידות)
יש בו כורסאות נמוכות (בשביל תחושת ה"אני יושב על החוף")
וגם שולחנות שאינם נחים על החול (בשביל הסנדלים החדשים שלי) .


הובלנו לשולחן, הונח התפריט לפנינו, ונותרנו להתלבטותינו. המבחר - כמיטב בתי-קפה-על-החוף - קלמארי מטוגנים, קבבונים, צ'יפס, שקשוקה, חומוס, לבנה וכיוצא באלה.
החלטנו על על שקשוקה חצילים, שקשוקה בולגרית, וצ'יפס.
כוס שתיה שהגיעה עם שפתון עליה הוחזרה למלצרית, מאחר ואף אחת מאיתנו לא היתה עם שפתון.
אם אומר שהצ'יפס ראה ימים טובים יותר, אשקר. קרוב לוודאי שכל חייו עברו עליו בעליבות זהה לזו בה הוגש, אולם הוא היה חם, יאמר לזכותם. גם המיונז היה חם, וזה כבר מדאיג יותר, מאחר והוא הוגש בשקיות קטנות כאלו של מזללה שעליהן היה כתוב "לשמור במקום קריר". השקיות היו חמות יותר מטמפרטורת הגוף. לכי רק על הקטשופ, יעצה לי נועה, הוא דווקא קריר. וכך היה.
כשהגיעו השקשוקות כבר לא ציפינו ליותר מדי, והנה הפתעה! השקשוקה לא-רעה, מתובלת כראוי, והפיתות שהגיעו איתה (2 פיתות לכל שקשוקה) היו בשרניות וטעימות להפליא.
כשהגיע החשבון התברר שעלות התוספות לשקשוקה, שבתפריט היו 5 ש"ח, בחשבון הפכו ל- 6 ש"ח. אלו תפריטים ישנים, התנצלה המלצרית, אולם לא הציעה לתקן. לא התחשק לנו להתעקש על שני שקלים.
השירות עצמו אדיב ומהיר.

שקשוקה כולל תוספת (חצילים או בולגרית) 42 ש"ח
צ'יפס 26 ש"ח
שתיה קלה 12 ש"ח

שלוותא, מתחם נמל ת"א



03-5441279







לקראת סוף מסעותינו לעולמות רחוקים בחיפוש אחר גלידה, קצת לפני שזכינו להכלל בספר גינס כ"בחורות שילכו הכי רחוק בשביל קינוח" ומעט אחרי שנשלחו צוותי חילוץ ומסוקים, נתקלנו גם בשוק האיכרים של ת"א, שמתקיים בנמל, כך הסתבר לנו, מדי יום שישי.
בשוק מוכרים תוצרת טריה, לרוב עם נטיות אורגניות, והמחירים מפתיעים.



נרכשו חבילת פטל וחבילת דובדבנים טריים, לצד גבינת סנט-מור וגבינת פעמון של "ברקנית" (משק ברקין). הגבינות מעלפות. ממליצה בחום.
ה"פעמון" היא בכלל שוס רציני, נמכרת בחבילת מתנה חביבה המכילה כ- 12 "פעמונים" על מקל, שמזכירים סוכריה, ומעלים חיוך עוד לפני שטעמתם. החיוך לא יורד גם אחרי הטעימה.
30 ש"ח לחבילה פעמונים קטנים, ו- 25 ש"ח נוספים לסנט-מור.

בקיצור, שישי פנוי? לנמל. בשביל רחש הגלים ומעיפי העפיפונים. ואם לא תהיה גלידה, תהיה גבינה.