יום שבת, 5 בספטמבר 2009

פירות קיץ, לפני שיגמר

אני מתה על פירות קיץ, אין כמוהם בעוגה אפויה. משמש, אפרסק, נקטרינה, שזיף - אחחח... שזיף בעוגה...
אז כל עוד קיץ (אני מדחיקה את העובדה שהוא תכף נעלם), יש לנצל את הפירות הללו.

מבחינתי החוק החשוב הוא שכל היופי בפירות האלה הוא הטעם הטבעי שלהם, וצריך לתת להם לעשות את העבודה, מבלי להפריע יותר מדי. חמאה וסוכר ילכו איתם נהדר, קצת קליפת לימון, אולי וניל. זהו... לא להעמיס בעוד טעמים.
נקי, פשוט וטעים!

מכל מה שכתבתי, ברור שגאלט פירות קיץ היא הדבר הנכון.

גאלט (Galette) היא עוגה שטוחה, קרובת משפחה של הפאי. בצק שהוא flaky (איך אומרים flaky בעברית? משובב? פתיתי?) ומעט פריך, שמכסה את שולי הפירות, אבל שומר על המראה הכפרי, לגמרי לא מסודר. אם תעשו חיפוש ברשת תמצאו אינספור עוגות גאלט, חלקן מתוקות, חלקן מלוחות, כולן פרועות-פריזורה כיאה לעוגה שמכינים כלאחר יד עם מה שנשאר בבית. הכי הכי מפתות הן אלו עם הפירות, כמובן.

את העוגה חותכים לנתחים לא מסודרים, מגישים חמימה עם כדור גלידה.

במקרה הזה, עודדי השקיע והכין גלידת וניל תוצרת בית שתלווה את הגאלט, וזה אכן עשה את העוגה מאושרת. פירות הקיץ התגלגלו להם בגלידה הנמסה וחייכו חיוך דבילי רווי וניל. וגם אנחנו.

גאלט פירות קיץ

חומרים:

בצק-
1 כוס קמח
1/2 1 כפות סוכר
קורט מלח
85 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות
2-3 כפות מים קרים

מלית-
פירות קיץ חתוכים לפלחים גדולים - אני הכנסתי נקטרינה (3), שזיף אדום (6) ותאנים (6).
2 כפות סילאן
מיץ מחצי לימון
גרידה מלימון
1/2 כוס סוכר
1/2 כוס פירורי לחם

לפיזור-
סוכר
2 כפות חמאה מומסת

הכנה:

עבדו את כל חומרי הבצק פרט למים במעבד מזון עם להב מתכת. הוסיפו מים קרים תוך כדי עיבוד רק עד ליצירת כדור בצק אחיד. גלגלו לכדור, שטחו אותו מעט לדיסקית, עיטפו בניילון נצמד ולמקרר ל-4 שעות לפחות. עדיף לילה.

הוציאו את הבצק מהמקרר, ורדדו את הדיסקית על נייר אפיה מקומח קלות, כך שהבצק יכסה את כל השטח של נייר האפיה. נסו לרדד כך שלא יהיו קרעים בבצק. הניחו על תבנית אפיה, והכניסו למקרר עד שתכינו את המלית.

ערבבו את הפירות עם הסילאן, המיץ וקליפת הלימון. ערבבו בנפרד את הסוכר ופירורי הלחם.

פזרו חצי מכמות תערובת הפירורים והסוכר על הבצק המרודד, כך שתשאירו שוליים של 3 ס"מ (התערובת תסייע לספוג עודפי נוזלים מהפירות בעת האפיה).
פזרו את הפירות על גבי השטח המרופד בפירורים. פזרו את תערובת הפירורים שנשארה על גבי הפירות.

קפלו את שולי הבצק על גבי הפירות תוך כדי קילוף הנייר, כך שישאר ריבוע (או עיגול, קפלו איך שבא לכם) במרכז, בו רואים את הפירות מבצבצים.
מישחו את הבצק בחמאה מומסת ופזרו סוכר.

אפו בתנור חומם מראש ל- 190 מעלות, 40 דקות, עד שהבצק משחים, והפירות מבעבעים.
להגיש חמים, לצד גלידה קרה.

2 תגובות:

fairy_mi אמר/ה...

כבר נבהלתי לאור הפוסט הקודם שלא יהיו לך רשומות בזמן הקרוב, אני שמחה שהתבדיתי...
נראה מעולהההה!
חוצמזה שאנחנו מתואמות :)
זה בדיוק הולך להיות הפוסט הקרוב שלי,
אבל עם פירות קיץ כאלה טעימים זה באמת נדרש!
מסכימה איתך לחלוטין, אין כמו פירות קיץ טריים - קצת סוכר, קצת קליפת לימון מגורדת, בצק פריך וזהו
בשביל להיות מאושרים...
ועם עודדי מכין גלידה מה טוב :)
שבוע נפלא!

beagle אמר/ה...

תודה פיונת!
כאמור, עונה באיחור עקב נסיעה... הפוסט שלך על הגאלט היה מהמם, כצפוי! כנראה שבקיץ באמת אין ברירה אלא להתפרע עם כל הפירות, לא?