יום שני, 9 ביוני 2008

מי יש לו ריבה כזו, כמו חביבתי

יש לי אחות.
לאחותי יש חצר.
למה זה חשוב, אתם שואלים?

או.
אז זהו, שבחצר של אחותי, עצי פרי לרוב.
ולאחר כל מפגש משפחתי שמתמזל מזלנו לקיים אצלה בחצר, נשלחים אנו לבתינו, סלינו על כתפינו.

התוצרת של תחילת הקיץ הנוכחי:

פיטנגו. הפיטנגו נדיר מספיק וטעים להפליא, לכן אינו זוכה להגיע לרשימת מצרכים כלשהיא, ונאכל כפי שהוא.



לימונים. שימו לב, אלו לא לימונים רגילים, אלו לימונים מגזע חדש. גודלם כגודל פומלית ממוצעת, עובי קליפתם כשכבת השומן על לויתנים, והניחוח הלימוני העז שלהם מעורר נשים חלושות מעלפונן.


מדי שבוע נתחבת לידי שקית של לימונים - "עשי משהו עם זה" - מצווים עלי.
נמאס לי לסחוט מיץ ולהקפיא אותו, ובדיוק בזמן נתקלתי ב Y נט בכתבה של מתכוני לימונים. מאחר ובלימוני-על מדובר, שמונה לימונים נשקלו והניבו אלפיים גרמים של לימוניות קייצית, בדיוק מתאים להכנת כמות כפולה של ריבת לימון.
שינויים קלים במתכון שבכתבה, והנה לפני שתי צנצנות חמוצים ענקיות מלאות ריבת לימון נפלאה, מרירה בדיוק במידה, מתוקה, ומעלה זכרונות של אנגליה.

ריבת לימון:

חומרים-
2 ק"ג לימון צהוב (אלו עם הקליפה הכי עבה שתמצאו)
1.6 ק"ג סוכר
25 גר' פקטין
25 גר' סוכר

הכנה-

לגרר את הקליפה הצהובה, היא אינה משמשת אותנו במתכון הזה.
[לא לזרוק, חבל. אצלנו לא זורקים. ערבבו עם כף סוכר, הכניסו לקופסה קטנה והקפיאו. כשתצטרכו לעוגה או לכל שימוש מתוק אחר - השתמשו בכמות הרצויה ישר מהמקפיא. הסוכר משמש כדי למנוע את קפיאת הגרידה כגוש.]

לסחוט את הלימונים. המיץ אינו משמש אותנו במתכון הזה.
[לא לזרוק, חבל. אצלנו לא זורקים.]

את הציפה שנשארה בכלי סחיטת המיץ תשמרו. בזה אנחנו כן משתמשים במתכון הזה.
[לא לזרוק, חבל. וגו'.]
את קליפת הלימונים לקצץ במעבד מזון בפולסים, לפיסות קטנות.
לערבב עם הציפה ששמרנו בצד ועם הסוכר. להניח יחד לשעתיים, ואז להכניס לסיר, והופ! לאש.

לבשל על אש בינונית תוך בחישה מדי פעם. אחרי שעה - שעה וחצי, להוסיף את הפקטין מוערבב עם הסוכר (לערבב לפני ההוספה!) ולערבב במרץ. לבשל עוד עשר דקות ולכבות את האש.

להעביר לצנצנות נקיות, וזה הכל.
פשוט.
טעים.
בעיקר עם שמנת חמוצה או קרם פרש, על טוסט או סקונ'ס...


אחרון חביב ברשימת פירות הקיץ - שזיף.

גם כאן, כמויות מסחריות של שזיפים נפלו עלי בצהרי שבת מנומנמת, ולא נותרה לי כל ברירה אלא להכין מרקחת מאולתרת. השזיפים מהעץ קטנטנים ואדומים, בשרם מתוק להפליא, קליפתם חמצמצה.
על מנת להרחיק את הגלעינים, השזיפים השטופים הוכנסו למעבד מזון, ועובדו בפולסים קצרים (לא לשבור את הגלעינים). לאחר מכן הועברו למסננת עם חורים גדולים (כמו לפסטה) ותוך ערבוב בידיים הוצאו הגלעינים שהופרדו מהבשר.

מרקחת שזיפים:

חומרים-
1,700 גר' מחית שזיפים ללא הגלעינים
500 גר' סוכר

הכנה-
לערבב. בסיר. על האש.
להשגיח.
להשגיח.
להשגיח.

אופס.

השמרו, ילדים, מעצי באובב ומריבות-על-האש-ללא-השגחה.
כן, גלש. אני מוכשרת.

לא נורא, מיד לאחר שסיימתם לנקות את המטבח, עניין פעוט של שעה-שעתיים, החזירו את הסיר לאש.
והשגיחו.

אחרי כשעה של בישול עדין המרקחת מוכנה. הסירו מהאש והכניסו לצנצנות. שימרו במקרר את הצנצנות (זכרו, אין פה כמויות סוכר גדולות שישמרו את המרקחת).

התוצרת מתוקה-חמוצה. לא מתוק מספיק לשמש כריבה, אבל בהחלט בדיוק הטעם שישתדך היטב לקינוח מתוק.

במקרה שלי, שולב עם מרנג, קרם וניל וקצפת לא-ממותקת לקינוח שחיתותי במיוחד. המרנג המתוק איזן את המרקחת החמצמצה, ושילוב הטקסטורות מוצלח.


התחזית לעונות הבאות: תאנים.

6 תגובות:

YamCahol אמר/ה...

חייבת להעיד שהקינוח מעולה. הקלילות שלו מצליחה להשכיח את העומס הקלורי שלו, וכשכבר מזמן נגמר לנו המקום לכל קינוח אחר, את זה עוד המשכנו והמשכנו... יאמי

Iris אמר/ה...

הקינוח עשה לי את זה :-)
גם קל להכנה, קייצי וטעים להפליא...

Sophie אמר/ה...

למה עוד צריך פקטין בלימון? אצלי הלימון משמש בעצמו כתוספת פקטין לריבות.

beagle אמר/ה...

ימכחול ואיריס, תודה על המחמאות :-)

סופי, הפקטין בלימון רק כדי לקצר זמנים. לא התכוונתי להוסיף, אבל אחרי שעה וקצת עדיין לא התגבש לטעמי, לכן הוספתי.

במתכון המקורי שמופיע בכתבה הם הוסיפו תפוח, ומאחר שויתרתי עליו, ואני יודעת שתפוח הוא מקור לפקטין, החלטתי שזה בסדר להוסיף.
אולי את (או מישהו אחר) יודע - באיזה חלק מהלימון נמצא הפקטין? בכל הפרי? בקליפה, במיץ?

odedee אמר/ה...

בקליפה. ובליים, אגב, יש יותר.

רותי אמר/ה...

שלום לך,
אני די בהלם מהתכון של ריבת הלימון ששלחת...וכל כך למה? כי בלימון יש הרבה מאוד פקטין באופן טבעי אין צורך להוסיף פקטין.
דבר נוסף, ריבת לימון מספיק לה שתתבשל גג 30 דקות תני לה להתקרר ותראי איך היא ריבתית להפליא.
ועוד משהו..אם תרתיחי את הפרי ותשפכי את המים תצא לך ריבה לא מרירה כלל אך לימונית
תודה על השאר
אגב לשואל, הפקטין נמצא בכל הלימון אבל הכי הרבה בזרעים. אנחנו צוררים אותם בשקיות בד להסמיך כל ריבה שהיא.
רותי-"לימונטו" מרכז מבקרים בו עושים הכל מלימון