יום שבת, 7 באוגוסט 2010

אפרשזיף

נכון שפעם היו קוראים לנקטרינות "אפרשזיף"? כי הן הכלאה בין אפרסק לשזיף?
או שזה רק זכרון ילדות שלי, שאין לו בסיס במציאות?

בכל מקרה, פירות הקיץ ממלאים את הדוכנים אצל הירקנים, ואני פשוט חייבת לעשות משהו מהם.
אני מתה על פירות קיץ. אפרסק, ענבים, שזיפים, מנגו. איזה כיף.
ב"ביסים" נתקלתי בעוגה פשוטה וקיצית, והכנתי כמות כפולה לארוחת ערב אימתנית (ארוחת שישי אצל אבא, 18 סועדים).


המתכון בהמשך מופיע כפי שהוא במקור, אבל הנה השינויים שלי:

הכנתי עוגה אחת בתבנית פאי עגולה, ופיזרתי מעל אוגזים קצוצים עם סוכר.
השניה היתה בתבנית פאי מאורכת, ובה משחתי את הפירות במעט דבש מדולל במים מיד כשיצאה מהתנור.
האגוזים הוסיפו המון לטעמי, אז אני ממליצה על השיטה הראשונה.

ויתרתי על תמצית הוניל (טוב, נודה באמת, פשוט שכחתי להוסיף...)

את התבנית - תבנית פאי מתפרקת - שימנתי ואז קימחתי (במקום לפזר סוכר). העוגה יצאה ללא בעיה מהתבנית - שחררו מעט את השוליים עם סכין חדה, ואז התחתית תישלף בקלות. לא יכולה להתחייב שכך יהיה עם תבנית פאי שאינה מתפרקת, אם אתם מנסים, אשמח אם תדווחו.

אני השתמשתי באפרסק לבן, שזיפים אדומים, ושזיפי שגיב (הסגולים המאורכים).


עוגת פירות קלילה

חומרים:

4 שזיפים, אפרסקים, נקטרינות – בשלים אבל לא רכים מאד
1 ביצה
1/2 כוס דחוסה סוכר חום כהה
1/2 כוס חלב
1/4 כוס שמן צמחי
1 כפית גרירת תפוז
1 כפית תמצית וניל
1 כוס קמח + 1 כפית אבקת אפיה

הכנה:

מחממים תנור ל- 180 מעלות צלסיוס.
משמנים היטב תבנית טארט 22 סמ' במעט חמאה ומצפים בסוכר.
מקציפים במיקסר את הביצה והסוכר כ- 8 דקות.
בינתיים, פורסים את הפירות ל 6-8 פלחים- תלוי בגודלו. טועמים. אם הפרי חמצמץ, רצוי לפזר מעל כפית- שתיים של סוכר.
כשתערובת הביצה- סוכר תפוחה ואוורירית, מורידים את מהירות פעולת המיקסר ומוסיפים: שמן, חלב, גרירת תפוז ותמצית וניל. מוסיפים את הקמח ואבקת האפיה ומערבבים עד שהבלילה אחידה.
מעבירים לתבנית, מחליקים את פני שטח הבצק ומסדרים את חתיכות הפרי, תוך לחיצתם בעדינות לתוך הבצק.
אפשר לפזר מעל קצת סוכר חום. אפשר לא.
אופים כ- 40-45 דקות, עד שהעוגה שחמחמה וקצה סכין חדה יוצא יבש.
בכדי להקל על ההוצאה- ניתן לשחרר דפנות בעודה חמימה ולהוציא לאחר שהתקררה לגמרי.



4 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

איזה יופי של מתכון קליל (גם קלורית) וקייצי!
אני מאוד אוהבת תוספת של אגוזים.
לדעתי ניתן להוסיף אגוזים קלויים גם בגירסת זיגוג הדבש.
ולא זה ממש לא זכרון ילדותך בלבד, גם אני זוכרת שקראנו לנקטרינות אפרשזיף... אבל פעם קראנו לאומלט חביתה או מקושקשת וכו'

אנונימי אמר/ה...

שכחתי לשאול תבנית הפאי המלבנית, מה גודלה?
אימוש5

beagle אמר/ה...

תודה :-)
העוגה באמת מאד פשוטה, וטעימה להפליא - אני חייבת לציין שהיא היתה אפילו יותר טעימה קרה מהמקרר אחרי יומיים... פתאום הטעם של קליפת הלימון היה דומיננטי, נהדר.

את הגודל המדוייק של תבנית הפאי המלבנית אוכל לבדוק רק בבית, אבל לדעתי הרוחב היא בגודל של פעם וחצי תבנית אינגליש קייק - ואותו שטח של תבנית פאי עגולה של 26 ס"מ.

fairy_mi אמר/ה...

אכן נקראה אפרשזיף, בתקופת הפריחה של הכלאת הפירות
ובל נשכח את הפרסומת לתפוזינה בה התפוז והקלמנטינה מתערבבים האחד בשני
לצלילי "תפוזינה תפוזינה, גם תפוז גם קלמנטינה..."
ולענייננו שלא אצטרף להכברה,
העגוה נראית נפלאה!
אין כמו עוגות פרי רכות בקיץ...
קשה להפסיק לנשנש
נראה מצוין!