יום שישי, 9 ביולי 2010

"מן הצומח" - על עצלות ושופינג.

תמיד אני חייבת לנסות.
ארור הדחף הזה שלי לבשל כל דבר שאני לא מכירה.
והפעם בפינתנו "דברים שמצאתי בחנות והייתי חייבת לקנות" - סייטן.
הסייטן הוא גוש חלבון. הוא מופק מחיטה - דהיינו, "מן הצומח", רק לא מסויה (לטובת אלו שנמנעים ממנה, כמוני).
זה גלוטן, בעצם, חלבון החיטה.
והוא לא דומה לבשר, לא לעוף, ולא לשום דבר שהיה לו פעם דופק, ולא אכפת לי מה טוענים הטבעונים.
אבל הוא לא רע, ככזה שעומד בפני עצמו. רק אל תקראו לו תחליף, או בשר מן הצומח, כי זה ישר עושה לי רע בנשמה. בשר זה בשר וסייטן זה סייטן.
אני קניתי אותו בטבע-קסטל, אבל בטח קיים בכל חנות טבע או מזון אורגני שהמכבדת את עצמה, והוא מתוצרת טבע דלי.

הוא סופג כל טעם שתחליטו להצמיד לו, כך טוענים בעלי הניסיון. אז החלטתי להצמיד לו, ברוח ה"אין לי כח לבשל הערב, בואו נראה מה אפשר לעשות עם שלל המצרכים שקניתי" רוטב קנוי (!!!), איטריות אורז שחור אורגניות ומעט ירקות.
יצא לא רע.

הרוטב, הוא כולו מחומרים טבעיים, ללא צבעי מאכל, חומרים משמרים או חומרי טעם וריח שאין להם שם של משהו שפעם גדל באדמה, לכן התפתיתי בקלות.
יש סדרה שלמה כזו, ואחת מהשקיות שרכשתי - צ'ילי ג'ינג'ר - נראתה הולמת את המאורע (האחרות היו רוטב למון-גראס, ורוטב סטאי). כתוב על השקית שזה רוטב חריף, אבל תאמינו לי - הוא אפילו לא פיקנטי.

את איטריות האורז השחור האורגני ראיתי כבר כמה חודשים, קורצות לי על המדף בכל פעם שעשיתי קניות. נשברתי ורכשתי. בבישול הן הופכות לסגלגלות, והן טעימות יחסית לאיטריות אורז אחרות.

אז הנה לכם, ארוחת-לפתוח-שקיות-קנויות. אני יודעת, זה לא אופייני. אבל בטח גם לכם יש את התקופות האלה.

אז יאללה, שני נושאים במתכון אחד - גם אוכל בריא (אני חושבת, למרות שאצלי בראש גם אנטריקוט עשוי מדיום הוא בריא ביותר), וגם אוכל חצי מוכן.

מוקפץ סייטן עם איטריות אורז וירקות

חומרים:

1 חבילת סייטן, חתוך לקוביות
1 חבילת רוטב צ'ילי ג'ינג'ר
250 גר' איטריות אורז שחור
1/2 פלפל אדום בקוביות
1 קישוא קלוף, בקוביות
1/2 חבילת פטריות חתוכות לרבעים
מעט שמן

הכנה:

ערבבו את קוביות הסייטן עם הרוטב והניחו שעתיים לספיגת טעמים. או יותר - במקרר - אם רוצים להכין יום לפני.
בשלו את האיטריות לפי ההוראות על השקית.

במחבת עמוקה או ווק, חממו מעט שמן, וטגנו מס' דקות את הפלפל. הוסיפו את הקישואים וטגנו עוד שתי דקות.
הוסיפו את הסייטן וטגנו חמש דקות, כשאתם מערבבים מדי פעם.
הוסיפו את הפטריות והאיטריות, והקפיצו במחבת (או ערבבו) במשך כשתי דקות.

11 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

ניראה לא טוב

beagle אמר/ה...

אולי :-) בטח בגלל הצבע של איטריות האורז השחור.
אבל טעים, וזה מה שמפתיע.

חיה מרום אמר/ה...

אני מאד אוהבת ,אולי בגלל שסטיק לא עושה לי את זה וטופו למשל כן....

ולנסיה אמר/ה...

הסייטן הזה עושה לי חשק להדביק עליו סטיקרים ממיטב החידודים של מייקל פולן (Michael Pollan - טיפוס שמטיף בנושא אוכל).

אוכל צריך להיות אוכל. זה דמוי אוכל.

אנונימי אמר/ה...

וואו ביגל, את מצליחה להוציא מאנשים הרבה רגשות! לדעתי התמונה דווקא כן מעוררת תאבון, אבל כנראה שלא הרבה חובבים אוכל צמחוני בריא וסגול....
היה טעים לפחות? הסייטן נראה מוזר אבל אולי הוא אלטרנטיבה טובה לטופו אז אני מוכנה לנסות.
בכל אופן, אם רשימת המאכלים שאת מתכוונת לבשל כשאגיע לבקר מתארכת לה, את יכולה להוריד את זה :-)

זאת מלונדון

דולי אמר/ה...

אפשר לשאול למה את נמנעת מסויה?

beagle אמר/ה...

חיה, גם אני אוהבת טופו, ולעיתים רחוקות גם אוכלת... אבל סטייק אני אוהבת יותר. הסייטן די דומה לטופו מבחינת מרקם והיכולת לספוג טעמים, אבל טופו יותר טעים לי, אין מה להגיד. לצמחונים אני מניחה שזה נותן עוד אפשרות גיוון, וזה חשוב.

ולנסיה, תני לינק - מעניין אותי מי זה, לא שמעתי עליו. אני חושבת שכל עוד לא מתייחסים לטופו וסייטן כאל תחליף אוכל (ואם תחשבו על זה, רק מי שנמנע מחלבונים מהחי צריך להתייחס לזה כאל תחליף, אני מתייחס אל זה כאל משהו נפרד), זה באמת לא כ"כ דרמטי. או דרמתי.
(בדיוק קראתי ויכוח לגבי איך כותבים דרמתי/דרמטי)
ואם מוציאים מהדיון את שאלת ה"תחליף" - נותרת רק השאלה האם זה טעים לכם - וזו השאלה האמתית שצריכה להשאל.

לונדונית - סוף סוף יש פוסט שמעורר בוקה ומבולקה בבלוג! אני בעד דיון ער בנושאים הרי גורל :-)

דולי - סויה זה מאד בריא (במינון מסוים) פרט לאלו שנמצאים בקבוצות סיכון מסוימות עבורם פיטו-הורמונים (שיש בסויה) אינם מומלצים - ואני אחת כזו :-)
בעיקרון, אם אין סיבה ידועה להמנע - סויה זה טוב, לכו על זה.

beagle אמר/ה...

אה, ונורא רציתי להגיד:

Soylent green is people!!!

http://www.imdb.com/title/tt0070723/

ולנסיה אמר/ה...

זאת מלונדון - האיטריות דווקא נראות לי נחמדות ואצל ביגל הכל נראה מעורר תאבון...

ביגל:
הינה בחמש דקות אצל ג'ון סטויארט:
http://www.thedailyshow.com/watch/mon-january-4-2010/michael-pollan

יש לו גם הרצאות ארוכות יותר על חקלאות בת קיימא ועל תזונה. הוא עושה עלי רושם של אחד שבאמת מנסה לקדם אג'נדה ולא רק למכור את ספריו.
זאת, למשל, קצת יותר ארוכה ומעמיקה (אבל עדיין קצרה יחסית):
http://www.youtube.com/watch?v=TQPN1O03z8I
זה ראיון קצת יותר ארוך, אבל יותר קשור רק לתזונה:
http://www.youtube.com/watch?v=LWg0cCNAB-M&feature=related

אני לא מזדהה עם כל המסרים שלו (כמו התמיכה הבלתי מסוייגת בחקלאות אורגניות), וחלקם נראים לי נכונים יותר לארה"ב מכורתו מאשר אלינו, אבל המסר שלו, בגדול, מוצא חן בעיני ומתחבר לא רע לפילוסופיית האכילה שלי (שאני בעצמי לא תמיד אוכלת לפיה...).

odedee אמר/ה...

לא יודע למה אנשים מתנגדים לאוכל שחור, אין לי בעיה עם זה. בוונציה יש הרבה מנות מקומיות שהן שחורות, בעיקר בגלל רטבים שמכילים דיו דיונונים. זה טעים... מה שבעייתי זה אוכל כחול. כבר שנים אני מחפש.

היה פעם מישהו שהחתימה שלו בפורומים הייתה משהו בסגנון "אל תתני סויה לתינוקך". אז קודם כל הפסקתי לתת סויה לתינוקי (לא שיש לי תינוק או שאי פעם התחלתי, אבל לך תוכיח שאין לך אחות).

אח"כ החלטתי שצריך לבדוק למה לא לתת סויה, וראיתי שיש איזה תנועה של אנשים שטוענים שיש בה חומרים שלא עושים טוב לגוף, אם אני זוכר נכון. לא הצלחתי להגיע למסקנה אם מדובר באגדה אורבנית או תאוריית קונספירציה, או שיש דברים בגו. מכיוון שגם כך נדיר מאוד שאנחנו אוכלים סויה, שכחתי מזה.

אבל אם מישהו יכול לשפוך אור על העניין, זה יהיה טוב.

beagle אמר/ה...

עפ"י מה שידוע לי, זה לא שיש בה חומרים שלא עושים טוב לגוף (כאלה יש בכל דבר, כאילו, דה).
אלא שיש בה פיטוהורמונים, כנראה בריכוז מעט גבוה מאשר בצמחים אחרים שאנו אוכלים.
אלה חומרים צמחיים (משם ה"פיטו") שבגלל המבנה שלהם כאשר נצרכים מחקים פעולה של הורמונים (משם ה"הורמונים").
כלומר, אם מלכתחילה יש לך סיבה שלא לצרוך תוספת הורמונים, עדיף להמנע. אם לא, אין בעיה.
אבל זה עפ"י זכרוני הלא-אמין, ואפשר תמיד ללכת לחפש מאמר רציני.