יום ראשון, 18 באוקטובר 2009

גדיד תמרים

לא, לא הייתי בגדיד תמרים לאחרונה.
אבל כשהייתי מעוטת-שנים (יעני, ילדה) הייתי בגדיד תמרים בקיבוץ מצפה-שלם, שם אחותי הגדולה וגיסי לעתיד גרו ועיבדו את האדמה, כיאה ליוצאי גרעין נחל. י' עבד בגדיד תמרים, ובוקר אחד, השכם, מוקדם מכפי שהייתי רוצה לזכור (ארבע? חמש?) - קמתי איתו לגדיד תמרים.
בזמן שהוא עבד קשה במרום העצים, אני חתכתי ירקות לסלט ארוחת הבוקר שיאכלו הגודדים כשיסיימו את חלק העבודה הראשון - שעת ארוחת בוקר סבירה, אחרי שכבר עבדו מס' שעות.
כנראה כבר אז הבנתי שעדיף עמידה במטבח ועבודה מעל הכיריים, על פני עבודת שטח קשה.
מה אומר, תמיד הקדמתי את זמני.

לפני כשבועיים קניתי חבילת תמרי מג'הול אורגניים, נפלאים ועסיסיים ומתוקים, ולמרות נשנוש פה ושם (אני מתאפקת, כי תמרי מג'הול זה אחד המתוקים הכי אהובים עלי), החבילה נותרה כמעט-שלמה, ודחקה בי לחפש משהו שחיתותי לעשות.
טיול חגים עם חברים הכריע לטובת עוגה בחושה, שתמיד מתאימה לתנאי שטח.
לצערי, מרבית העוגות הבחושות עושות שימוש במחית תמרים מוכנה, וחיפשתי היטב עד שמצאתי כאן מתכון לעוגה מתאימה.
התוצאה מפתיעה - עוגה כבדה מעט (טוב, בכל זאת תמרים ואגוזים וקמח מלא), אבל לחה, מתוקה במידה, ונימוחה...

כמעט-כלום עבודה, פרט להשקעה בתמרים - יש להקפיד לקנות את המג'הול הלחים והתפוחים ביותר שתמצאו - אני ממליצה ללכת על האורגניים, כי הם לרוב (על-פי ניסיוני בלבד) לחים יותר.


עוגת תמרים
ושניה לפני שאני עוברת למתכון - החודש ובחודש הבא יש לי קצת עומס (גם בעבודה וגם בחיים בכלל) ואם תוסיפו על זה מעבר למטבח לא מוכר עם תנור לא מוכר וכיריים לא מוכרים - הרי שקרוב לוודאי שתדירות הפוסטים תהיה מעט נמוכה יותר, רק בזמן הקרוב. אני עוד חייבת קצת דיווחים על חו"ל עוד מספטמבר... לא שכחתי.

עוגת תמרים
עוגת תמרים בחושה (תבנית אינגליש אחת)

חומרים:

1/2 1 כוסות תמרים קצוצים (12 תמרי מג'הול עסיסיים)
1 כוס מים רותחים
1 כוס סוכר חום (השתמשתי בדמררה)
1 כוס קמח מלא
1/3 כוס קמח רגיל (במקור כל הכמות היתה של קמח רגיל)
3/4 כוס פקאנים קצוצים גס
1 ביצה
1/4 כוס חלב
1 כף שמן
1 כפית אבקת אפיה
1 כפית סודה לשתיה

הכנה:

חממו תנור ל- 170 מעלות.
שמנו היטב תבנית אינגליש קייק.

שיפכו את המים הרותחים על התמרים והניחו בצד.

[את כל הערבוב ניתן לעשות גם בקערה עם כף]
במיקסר עם מקצף ערבבו יחד את השמן והסוכר.
הוסיפו את הקמח, אבקת האפיה, הסודה לשתיה, הוסיפו את התמרים עם המים הרותחים, הביצה והחלב. הקציפו יחד (מהירות איטית), והוסיפו את הפקאן.

שיפכו לתבנית המושמנת ואפו 45 דקות. אם משחים מהר למעלה, הורידו את הטמפרטורה.
הוציאו כאשר קיסם יוצא נקי.
קררו על רשת, והגישו בטמפרטורת חדר.
טעים גם אחרי 3 ימים (ניסינו!).

5 תגובות:

לא סוגרת ת'פה אמר/ה...

זאת העוגה הבחושה הכי טעימה שאכלתי מימי. ואני אפילו לא טיפה מגזימה. וכשאת אומרת כבדה את חוטאת לה. היא עשירה מאוד, אז קשה לאכול המון בבת אחת, אבל מה שכבר אוכלים מדהים מדהים מדהים.
וגם אני הייתי בגדיד תמרים במצפה-שלם. אני הייתי מהמטפסים על הסולמות והעצים. תמיד הייתי מהמטפסים ולא מהעוסקים במטבח...

Sophie אמר/ה...

ביז', את עוברת דירה?

זאת מלונדון אמר/ה...

וואו, ביגלית יקירתי. גם אני וגם מרכז מטע התמרים לא זכרנו את הביקור המדובר. לא כל שכן שהעבדנו אותך בהכנת הסלט? ומהתמרים טעמת? לקחנו אותך להשתכשך במימי ים המלח? שילשלנו אותך בסנפלינג ממצוקים? האכלנו אותך בכתיתות עוף? מה קרה שם?
בתור חובבי תמרים נשמח לטעום מהעוגה. אבל בכל מה שקשור לתמרים הזן החביב עלי הוא דקל נור. ואם אפשר אז יבש יבש ומתוק מתוק. אז התמר הופך להיות בעל מרקם צמיגי - יממממ.

לא סוגרת את הפה - מתי היית במצפה? נחל"אית?

זאת מלונדון

beagle אמר/ה...

תודה, לא סוגרת! אני שמחה שהתלהבת מהעוגה, כי לי היו בהתחלה חששות לגביה, אבל היא היתה הצלחה.

סופי, אכן, בתחילת נובמבר. אני אזמין אותך לביקורת ;-)

לונדונית, אני דווקא זוכרת היטב.
הכנתי סלט, והיו טענות לגבי גודל החתיכות בו. שלחתם אותי להשתכשך בבריכה ולא בים המלח, וסנפלינג מעולם לא עשיתי. כתיתות היו? לא זוכרת.
אבל זוכרת שנהניתי.
דקל נור??!! אני מזועזעת.

לא סוגרת ת'פה אמר/ה...

לונדונית, הייתי שם שבוע. חברים שלי מהצופים היו שם שבוע מביה"ס רגע לפני החופש הגדול, והם כל כך התלהבו מהמקום, שנסענו כולם לשבוע בתחילת החופש. זה כמובן היה לפני שנים (88 אני חושבת). אני, אגב, חתכתי סלט לכל הקיבוץ. קצוץ דק-דק. לקח לי לדעתי שעתיים. עשינו לחברים בקיבוץ ארוחת תודה. והיה לנו משפט קבוע על המקום: "שלושה בתים זה כבר ממש קיבוץ..."