יום שבת, 4 ביולי 2009

אמפנדס, סי?

בצק ממולא זה דבר נפלא. יעידו כל חובבי הבורקס, דים-סאם, והכיסונים למיניהן שבצק ממולא זה שוס לא רגיל.
החלטתי להכין אמפנדס לראשונה בחיי, וכמו תלמידה טובה, הלכתי לויקיפדיה לקרוא קצת.

לא יאומן כמה סוגים יש, בהתאם לכל ארץ מוצא. בספרד זו מנה גדולה, מעין פאי, שנחתך למשולשים, ובארצות הדרום-אמריקאיות אלו כיסונים קטנים ממולאים. בשתי הגרסאות מדובר על בצק פריך יחסית, אפוי או מטוגן לקריספיות.
מאחר והתמחות באמפנדס לפתע נראתה לי כמו משהו שצריך להקדיש לו יותר מיום אחד במטבח, החלטתי פשוט לאלתר לפי הרגש מלית שנראתה לי טובה.

את הבצק אימצתי מפה, רק שאפיתי במקום לטגן. למי יש כח לשמן עמוק בחום הזה.



הניסיונות הניבו תוצרים נפלאים, שנבלסו ע"י מבוגרים וילדים כאחד.
כמויות המליות המצוייינות במתכון מספיקות לכמות אחת של בצק (כלומר הכינו רק מלית אחת לכמות הבצק הרשומה)

אמפנדס (כרישה-גבינה-בייקון, ותפו"א-אנשובי-פלפל) - כ-30 לא-גדולים

חומרים:

בצק-
1/2 3 כוסות קמח
1/2 2 כפיות מלח
2 כפיות אבקת אפיה
1/2 3 כפות שמן
1 ביצה, טרופה קלות
3/4 כוס מים
חלמון טרוף עם מעט מים - למריחה
1 חלבון מעורבב במעט מים ל"הדבקה"

מלית 1-
2 כרישות פרוסות
50 גר' חמאה
100 גר' בייקון פרוס לרצועות דקות
1 כוס מוצרלה
1 כוס קשקבל (אני השתמשתי בקשקבל של מחלבת "עיברי", לא רע בכלל)
1 כוס צימוקים
מעט אגוז מוסקט
מלח, פלפל שחור
2 חלבונים

מלית 2-
3 תפו"א גדולים מבושלים וקלופים, ומעוכים קלות (לא פירה חלק לגמרי, תשאירו גושים)
3 פלפלים אדומים קלויים, קלופים, קצוצים גס.
2 קופסאות שימורי פילה אנשובי, קצוצים
1 כוס מוצרלה
מלח, פלפל שחור
צ'ילי גרוס


הכנה:

בצק-
בקערת מיקסר עם וו גיטרה ערבבו את כל החומרים היבשים. הוסיפו את השמן, הביצה והמים ועבדו לכדור בצק.
הניחו בקערה משומנת, כסו במגבת והניחו לחצי שעה בצד.

מלית 1-
במחבת, טגנו את הבייקון להשחמה, והציאו לצלחת.
באותה מחבת שימו את החמאה, ואדו את הכרישה עד שהיא מתרככת, עם מכסה. הסירו את המכסה וטגנו עוד חמש דקות להזהבה. הניחו שיתקרר.
ערבבו את כל החומרים עם הכרישה והבייקון.
מלית 2 -
ערבבו את כל החומרים.

מילוי ואפיה-
חממו תנור ל- 180 מעלות
חלקו את הבצק ל- 30 חתיכות בצק. גלגלו אותן לכדורים, ורדדו בעזרת מערוך על משטח מקומח קלות.
הניחו כף מהמלית הרצויה על חצי מהעיגול, כשאתם משאירים שוליים חשופים על אותו החצי, של כס"מ.
מירחו את השוליים (בעזרת האצבע, או מברשת דקה אם אתם מקפידים) בחלבון הטרוף.
קפלו את הבצק (החצי "הפנוי") מעל המלית, והדקו את השולים.
בעזרת מזלג מקומח ליחצו את השוליים והדקו היטב.

הניחו על תבנית עם נייר אפיה, ומירחו בחלמון.
אפו עד להשחמה קלה.
ניתן להקפיא מיד אחרי האפיה, ולחמם בתנור - יוצא כמו חדש.

8 תגובות:

לא סוגרת ת'פה אמר/ה...

יאממי, נראה טעים

Sophie אמר/ה...

מצויין! תודה!
הולכת לנסות עם מלית בשר טחון ועם מלית תירס.

beagle אמר/ה...

תודה! בן באמת יצאו נהדרות, ואף הכנתי את אלו עם הכרישה למסיבה אצל חברים. היתה הצלחה.
סופית, אם את מכינה עם בשר, שימי לב שאין יותר מדי נוזלים במלית.

fairy_mi אמר/ה...

אוי מעולההההה! מתה על אמפנדס! חייבת להכין
אהבתי מאוד את שילוב הכרישה-גבינה-בייקון, נשמע מנצח
ולסיכום - יאממממממ! זה מה שאני חושבת עליהם.

Michal אמר/ה...

סי סניורה
נראה מעולה.
מתה על ממולאים, וכופתאות שכאלו

beagle אמר/ה...

תודה, פיה! תזמיני אותי לטעום אם את מכינה!

מיכל, גם לגביך! אפשר להזמין מילוי ספציפי?

Sophie אמר/ה...

אוקיי. נוסה עם מילוי חזה עוף, שומבצל וקצת רסק עגבניות. יצא מצויין!

Michal אמר/ה...

כל מלית שיש סביבה כיסוי נראית לי מעולה.
מתה על ממולאים, וזה נראה מעולז'